10 de febrer, 2007

Estatut del treball autònom.

El coordinador del GPSC ens va encarregar a mi i a la companya Isabel López Chamosa que féssim uns “bolos” pel territori (el de la nostra circumscripció) de la proposta del Govern de la Llei del Estatut del treball autònom.

El tema s’ho val ja que malgrat la quantitat de persones afectades i el reconeixement polític de que s’havia de fer no s’havia tirat endavant fins ara. També val a dir que en el nostre entorn geogràfic tampoc hi ha precedents i és un compromís electoral i d’investidura del President, a més de diverses resolucions parlamentàries.

Així ja tinc una llista de localitats a les que en els propers dies aniré a explicar aquesta proposta que començaré dient que és un tema de preocupació de problemes reals de la gent i que s’aborda amb intenció de donar-hi respostes. No tot són les polèmiques i picabaralles habituals als mitjans, sinó que també hi ha altres coses en l’agenda política que segurament interessen molt als ciutadans/es.

Després de l’aprovació de l’avantprojecte pel Consell de Ministres, l’any passat, el text ja està a la Cambra i comença la seva tramitació, pel que ara sols cal explicar les intencions i els grans trets de la proposta ja que en el seu recorregut parlamentari s’anirà perfilant, amb aportacions i transaccions, espero que per millorar.

Debats sobre el tema i posicionaments dels grups n’hi ha forces al Diari de Sessions i no crec que es posin en qüestió les principals línies d’aquest projecte ja que intueixo una voluntat general de donar resposta a la problemàtica existent, especialment en la qüestió cabdal de convergència del règim de protecció social vers el general del treballadors per compte aliena. El tema del reconeixement del treballadors autònoms dependents, i la seva adscripció a la jurisdicció social és una de les novetats destacables com a reconeixement de les noves realitats socioeconòmiques del món d’avui.

La Isabel, molt més experta en temes de treball, és una de les ponents de la Llei, i segur que farà molt bona feina, a més que sabrà resoldre els dubtes que sorgiran en aquestes xerrades millor que no pas jo.

Mataró, 10 de gener.