20 de novembre, 2005

Una ullada al comerç

L’amic Xalabardé, delegat per Mataró i El Maresme del Col·legi Oficial d’Agents Comercials de Barcelona, em convida a pronunciar una xerrada, amb el títol d’una ullada al comerç, en l’acte del Dia de l’Agent Comercial. Va pensar que en les meves responsabilitats a La Comissió d’Indústria, Turisme i Comerç al Congrés de Diputats els podria explicar alguna cosa.

Vaig per feina ja que és un mal dia per fer un acte d’aquesta mena. A les vuit hi ha el partit del Madrid – Barça, i tothom (això sembla) està pendent de la pilota. De fet, l’acte s’ha avançat a les sis de la tarda en lloc de les set com inicialment estava previst. Aprofito per explicar un tema molt d’actualitat: la conjuminació entre l’ordenació de l’economia en mans de l’Estat i l’ordenació del comerç en mans de la Comunitat Autònoma. Lleis a Madrid, lleis a Barcelona, que forçosament han d’encaixar. No es pot fer una ignorant l’altra, i viceversa. Explico el procés de la Llei d’horaris comercials, de la que vaig ser ponent, i com “embarazadas” les dues lleis al final s’arriba a un acord. Exposo les dues visions que hi ha sobre el comerç: la liberal i la proteccionista, i el necessari equilibri que hi ha d’haver, però que serà inestable i que variarà en el tems.

Després meu parlen la regidora responsable de l’IMPEM, l’Alícia Romero, el President del Col·legi de Barcelona, i tanca l’Alcalde. Tots curts també, perquè hi hagi temps de fer una “copa” abans d’anar a veure el futbol.

Interessant el parlament del President del Col·legi, Sr. Enrech. No pot sostreure’s del moment actual que viu la professió: la constatació de “la dificultat de vendre a molts llocs d’Espanya” pel clima creat arran del debat del projecte de nou Estatut. I les peticions: “nosaltres hem de vendre. Els polítics han de dialogar. No és correcte discriminar en funció de la procedència geogràfica. Deixeu-nos treballar!!”

Com que diu que dilluns té una entrevista a la COPE, vaig pensar que seria bo que ho repetís allà.

Cabrils, 20 de novembre.